log in

Zoeken naar een auto

Het zoeken naar een geschikte auto in de VS gaat waarschijnlijk anders dan je hier in Nederland zou doen. In Nederland zou je bij wat plaatselijke garages langsgaan. Waarschijnlijk zou je ook wel internet gebruiken om een geschikte tweedehands auto te vinden. Maar slechts ter ondersteuning. Bij het zoeken in de VS zul je waarschijnlijk uitsluitend van internet gebruik maken. Daarom hier een handleiding over waar je moet zoeken en waar je op moet letten.

Zodra je weet wat je wilt is het zaak om de voor jou perfecte auto op te zoeken. Je kunt hiervoor zoeken op internet via bijvoorbeeld www.autotrader.com of www.ebaymotors.com. Om een auto te kopen is Ebay een mooi medium. Er adverteren veel dealers met scherpe prijzen. Ook kun je de feedback van anderen zien om een indruk van de kwaliteit van de verkoper te krijgen.

Als je niet in staat bent de auto zelf te bezichtigen, wat meestal het geval zal zijn, is het heel belangerijk dat de auto nauwkeurig beschreven is. Vaak worden op Ebay de kleinste details vermeld om problemen (negatieve feedback) achteraf te voorkomen. Als een verkoper dus vermeld dat er een kras op de auto zit, dan is dat een teken van nauwkeurige beschrijving en niet zoals in Nederland een hint op een schadeauto.
Let er verder op dat alles wat er bij moet zitten ook vemeld is. Neem geen dingen aan. Het werkt bijna altijd zo dat je krijgt wat omschreven is. Niet minder, maar ook niet meer.

Een andere manier van een auto in de US kopen is via een autoveiling. Dat is niet voor iedereen weggelegd, want alleen geregistreerde handelaren mogen op veilingen kopen. Indien je niet in staat bent om zelf te kijken, dan is het kopen op een veiling, bijvoorbeeld via BPMberekenen, een veilige optie. Indien een auto op een veiling aangeboden wordt, dan wordt er van de auto in kwestie een keuringsrapport gemaakt. Zeg maar zoals een ANWB autokeuring in Nederland. Op het keuringsrapport wordt de staat van de auto exact vermeld. Dat gaat zo ver dat zelf krassen die weggepoetst kunnen worden en krasjes die als je heel goed kijkt zichtbaar zijn vermeld worden. Verder wordt er altijd gekeken naar de staat van de banden, waarbij de profieldiepte vermeld wordt. De technische staat wordt aangegeven met een cijfer, waarbij bijvoorbeeld een staat 4 inhoudt dat er geen technische gebreken of achterstallig onderhoud is.

Nu zou het zou zo kunnen zijn dat de veiling een niet helemaal eerlijk rapport gemaakt heeft. Daarom wordt een auto na aanschaf nogmaals gekeurd door een onafhankelijke partij. Die beoordeeld of het rapport van de veiling klopt met de werkelijkheid. Indien dat niet het geval is, wordt de koop uiteraard ongedaan gemaakt. Kortom, het kopen via een veiling is de meest zekere manier van het kopen van een goede auto zonder de auto gezien te hebben. Het nadeel is dat niet iedereen op een amerikaanse autoveiling kopen kan. Buiten dat niet iedereen er kopen kan, vereist het ook enige ervaring om de aandachtspunten te kennen.