log in

Autocheck en Carfax uitgelegd

Bij het kopen van een auto in de VS raden we altijd aan om de Carfax of Autocheck te controleren. Aangezien niet iedereen helemaal weet wat er bedoelt wordt met wat er op staat, staat hier de autocheck helemaal uitgelegd.

Het Autocheck rapport begint altijd met de gegevens van de auto. Deze staan hieronder genoemd en de betekenis ervan uitgelegd.

VIN
Dit is het chassisnummer van de auto. Uit het chassisnummer kun je veel info over de auto en de uitvoering halen. Ook is het modeljaar uit de VIN te halen. Deze staat op de 10e positie. Hier staat het getal of letter voor het jaartal. Een 7 staat voor 2007, een 8 voor 2008 en zo verder.

Year
Hier staat het jaar van de auto. Het is belangerijk te weten dat het hier het modeljaar betreft en niet het daadwerkelijke jaar. Zo kan het voorkomen dat een auto welke je koopt als zijnde van 2008 uiteindelijk als juli 2007 op Nederlands kenteken komt. Het enige wat uitsluitsel kan geven over het daadwerkelijke BOUWjaar is het typeplaatje van de fabrikant. Je kunt een verkoper altijd vragen wat er op het type plaatje als "year of manufactoring" staat. Vergeet dan niet dat in het koopcontract op te laten nemen!

Make
Dit is het merk van de auto. Dit is wel hoe het merk officieel bekend staat, dus het kan iets afwijken van er verwacht wordt.

Model
Het model is het type van de auto. Dus ingeval van een Volkswagen zou hier Golf kunnen staan, of Passat of een ander Volkswagen model.

Style/Body
Hier kun je uithalen wat voor uitvoering het is, zoals bijvoorbeeld convertible 2 drs (2 deurs cabrio).

Class
Class is een beschrijving van de klasse van de auto. Zoals we in Nederland de compact klasse hebben, heeft men in Amerika ook diverse klasses. Voegt voor het naar Europa halen niet zo heel veel toe.

Engine
De engine is de motor van de auto. Hier staat dus welke motor er in de auto zit. Deze opgave is redelijk beperkt en zegt dus ook niets over het vermogen dat de motor levert. Let er wel op dat dit klopt met wat de verkoper zegt. Als er aan geknutselt is (een panda met een 6 liter V8 bijvoorbeeld) is het heel moeilijk om de auto op kenteken te krijgen.

Country of Assembly
Het land waar de auto is gemaakt. Dit kan soms verrassend zijn, omdat een Amerikaanse auto best in Canada gemaakt kan zijn.

Vehicle Age
De leeftijd van de auto. Dat is simpelweg het huidige jaar minus het jaar wat bij year staat.

Calculated Owners
Het aantal eigenaren, voor zover die door Autocheck bepaald kunnen worden. Dit zal in 99% van de gevallen kloppen. Let wel op dat bij imports (ja, in de States importeerd men ook tweedehands) dit niet volledig is.

Last Reported Odometer Reading
Er zijn de in de US allerlei momenten waarop de kilometerstand (in Miles!) wordt vastgelegd. Hier wordt de laatst vastgelegde stand getoond, zodat je die in 1 oogopslag ziet.

Autocheck Score
Aan de hand van de data van de auto, zoals de leeftijd, kilometerstand, aantal eigenaren wordt er een cijfer toegekend aan een auto. Dit is een cijfer van 0 tot 100, waarbij 100 het beste is. Ook staat er bij aangegeven hoe een auto het doet ten opzichte van vergelijkbare auto's. Vaak zitten auto's met een probleem verleden (bijvoorbeeld schade of lemon aantekening) lager dan gemiddeld.

Buyback protection
Autocheck staat in voor zijn gegevens. Daarom bieden ze voor auto's welke toch niet zijn zoals in het rapport staat, deze auto's voor een bedrag boven de koerslijst terug te kopen. Dat geeft aan hoe zeker Autocheck is van de kwaliteit van de gegevens.

Section summaries
Hier staat een kort overzicht van de probleemgebieden welke op andere pagina's uitgebreid beschreven zijn. Deze vind je boven in het menu onder Autocheck. Hier werkt het eenvoudig. In de summary staat een groen vinkje als het onderdeel OK is. Een blauwe I geeft aan dat er meer info is. Dan moet je dus naar onderen bladeren om deze info te zien. Maar het doorlezen zou je sowieso al moeten doen.....