log in

Transportkosten

Het verschepen van auto's uit de VS is helaas niet goedkoop. Iedereen lijkt alleen maar te kijken naar de kosten van zeetransport, maar uiteraard komt er wat meer bij kijken. Hier vind je uitleg van het verschepen en de bijbehorende kosten.

Het transport van een auto begint bij het ophalen bij de verkoper. Aangezien je zelf niet in staat bent de auto zelf naar de haven te brengen, zal de auto getransporteerd moeten worden. Er wordt wel eens aangehaald dat dat een dollar per mile kost. Het ligt echter ook aan de afstand. Als die heel kort is, zal de prijs hoger liggen. Zo kost transport vanuit New Jersey (NJ) naar de haven ongeveer 250 USD. Hoe verder de auto weg staat, hoe duurder het wordt. Zo kost transport vanuit Miami naar NJ ongeveer 650 USD. Om een auto van de west kust (LA) naar de oostkust (NJ) te transporteren, kost ongeveer 1200 USD. Hiermee heb je dus een indicatie van de landtransportkosten.

Voor het verschepen in een container zijn er een paar havens van waar voordelig verscheept kan worden. Dat zijn New Jersey (NJ), Houston (TX) en Los Angeles (CA). Hieronder enkele specifieke zaken per haven:

New Jersey
NJ is de haven welke het dichtste bij Europa ligt. Daardoor zijn de zeetransport prijzen het laagste en is de duur van de overtocht het kortste. De overtocht duurt normaal gesproken 10 dagen. Normaal gesproken vaart de boot welke Rotterdam aandoet eerst naar Antwerpen, waarna Rotterdam aan de beurt is. Bremerhaven volgt daarna.
NJ is een vrij drukke haven, van waar relatief veel auto's verscheept worden. Hierdoor kan een losse auto redelijk eenvoudig/vlot gecombineerd worden met auto's van anderen. Dus als het snel moet, dan is NJ de 1e keuze.
De kosten van zeetransport kunt u eenvoudig hier (http://usa-auto-import.nl/us-import-info/kosten-van-land-en-zee-transport/berekenen-van-zeevracht-kosten.html) berekenen.

Houston
Vanuit Houston kunnen auto's vanuit Texas en wijde omgeving verscheept worden. Indien de afstand tot Houston wat groter worden, is het van belang om te verifieren of transport via New Jersey niet voordeliger is. De boot doet er vanuit Houston ongeveer 24 dagen over. Ook weer in de volgorde eerst Antwerpen, dan Rotterdam en vervolgens Bremerhaven.
De kosten van zeetransport kunt u eenvoudig hier (http://usa-auto-import.nl/us-import-info/kosten-van-land-en-zee-transport/berekenen-van-zeevracht-kosten.html) berekenen.

Los Angeles
Vanaf de oostkust is verschepen via LA het gunstigste. Het grote nadeel van LA zijn de wachttijden in de haven, welke in extreme gevallen kunnen oplopen tot 2 maand. De boot doet er ongeveer 46 dagen over vanuit LA.
De kosten van zeetransport kunt u eenvoudig hier (http://usa-auto-import.nl/us-import-info/kosten-van-land-en-zee-transport/berekenen-van-zeevracht-kosten.html) berekenen.

Bijkomende kosten
Indien u offertes opvraagt, vergeet dan niet te informeren naar de totaalprijs. Er komen namelijk nog enkele zaken bij. Zo kost het ontvangen van een betaling uit het buitenland in Amerika 20 USD extra. Verder moet de title door de schipper naar de US customs (douane) verzonden worden en vervolgens naar de partij die in Rotterdam de afhandeling doet. Een title (=eigendomsbewijs) kan beter apart van de auto verscheept worden. Dat voorkomt dat de auto in Nigeria eindigt met title en al. Dit per koerier versturen kost 95 USD.

In de kosten van zeetransport zitten ook de kosten van het laden in de container verwerkt. Het lossen moet echter in de haven afgerekend worden. Dit kost, samen met douaneafhandeling, 485 euro. In het geval van een controle door de douane komen daar nog extra kosten bij.

Verzekering
Het is zeer verstandig om voor het verschepen een All Risk verzekering te nemen. Hiermee is schade ontstaan tijdens het zeetransport verzekerd. Schade ontstaan tijdens landtransport valt hier niet onder, maar die schade verhaald kan worden op de landtransporteur. De zeetransportverzekering kost 0,9%. Dat is dus 90 USD per 10.000 USD verzekerde waarde. Het is goed om te weten dat de douane wel inzage krijgt in het betaalde bedrag, maar dat de opgegeven waarde niet aan de douane wordt doorgegeven. Het is daarom verstandig om als waarde de koopprijs plus de gemaakte kosten op te geven. Het eigen risico bedraagt bij mijn verzekeraar 500 USD.

Provisie
Indien je het transport door ons laat regelen, spreekt het voor zich dat we ook een vergoeding hiervoor krijgen.

LET OP:
De genoemde prijzen van zeetransport (http://usa-auto-import.nl/us-import-info/kosten-van-land-en-zee-transport/berekenen-van-zeevracht-kosten.html zijn op basis van 3 auto's in 1 container. Voor een grotere auto (bijvoorbeeld een Van) wordt extra gerekend, aangezien er dan geen 3 meer in een container passen. Ook kan het zo zijn dat u de voorkeur geeft aan slechts 2 (of 1) auto in een container, dan is dat geen probleem maar brengt wel hogere kosten met zich mee.