log in

Kopen

Autocheck / Carfax check

Title and Problem check
Het onderdeel title en problem check van de Carfax of Autocheck is van essentieel belang om een auto goed in te kunnen schatten. In dit deel van het rapport vind je dan ook de informatie met betrekking tot de title die je zou kunnen doen besluiten om van de koop af te zien. Het is daarbij wel noodzakelijk om de diverse gebieden op hun waarde te kunnen inschatten.

Your Vehicle Checks Out
Als het goed is, staat er bij het eerste deel dat de auto goed uit de check komt. Indien daar iets anders staat, dan staat eronder in de Autocheck aangegeven wat het probleem is. Het is nog wel belangerijk aan te tekenen dat het hier alleen gaat om de problemen die gerapporteerd zijn, dus dit is geen garantie!

Abandoned title record
Over dit type record hebben we weinig kunnen vinden. Dit komt ook erg weinig voor. Mocht je een voorbeeld vinden, laat het ons weten.

Damaged title or major damage incident record
Hier is het een kwestie van goed opletten. Als hier een probleem gerapporteerd wordt, dan is er iets serieus aan de hand. De auto is dan namelijk betrokken geweest bij een incident waarbij de auto aanzienlijke schade heeft opgelopen. Dus eventuele verhalen van een verkoper dat het slechts een krasje of zo was, kun je hiermee naar het rijk der fabelen verwijzen. Na een dergelijke zware schade krijgt een auto een damaged title, wat vergelijkbaar is met een WOK melding in Nederland. De auto in kwestie mag pas weer op de weg gebruikt worden, na een keuring die heeft uitgewezen dat de schade goed is gerepareerd. De melding van zware schade blijft ook na reparatie staan!

Fire damaged title record
Dit houdt in dat een title door brand verloren is gegaan en er een nieuwe title is uitgegeven voor deze auto.

Grey market title record

Hiermee wordt aangegeven dat een auto via de grijze markt nieuw is verkocht en dat het dus van oorsprong geen auto voor de US markt was.

Hail damage title record
In het geval van hagelschade, wordt dit gemeld en hier dus zichtbaar gemaakt. Ga er dus bij hail damage maar vanuit dat er hagelschade op de auto zit, wat soms op foto's erg lastig is te zien.

insurance loss title or probable total loss record
Indien hier een probleem aangegeven is, dan is er wat serieus aan de hand. Van de auto is namelijk opgegeven dat hij schade had die naar alle waarschijnlijkheid leidde tot een total loss heeft geleid. Dus hier betreft het een zware schade!

junk or scrapped title record
Indien een auto in de States gesloopt wordt, dan krijgt de auto een scrap title. Het kan zijn dat dat geen probleem is voor het doel waar je hem voor koopt (onderdelen?), maar de kans is waarschijnlijker dat je een dergelijke auto niet wilt. Overigens maakt deze title voor het verkrijgen van een Nederlands kenteken normaal gesproken niet uit.

manufacturer buyback/lemon title record
Dit wordt vaak niet op de juiste waarde geschat door kopers uit Europa. In Amerika heeft men de lemon law. Daarin is geregeld dat fabrikanten een deugdelijk product moeten leveren. Indien een product bij herhaling gebreken vertoond welke niet door de verkoper binnen redelijke termijn worden opgelost, kan de eigenaar van de auto op grond van de lemon law de auto terug doen. De verkoper is dan verplicht deze auto terug te kopen. Indien dat het geval is, krijgt de auto een lemon aantekening in dit rapport.
Dit geeft in feite dus weer dat het een maandagmorgenauto is. Een auto die voortdurend problemen geeft welke niet naar goed opgelost (kunnen) worden. Daarom moet je met een dergelijke auto erg voorzichtig en terughoudend zijn. De verkoper zal immers altijd zeggen dat het probleem is opgelost en de auto met een gerust hart gekocht kan worden, terwijl dat niet altijd waar is.

odometer problem title record
Hiermee wordt aangegeven dat er met de kilometerstand is gerommeld. Met een beetje geluk kun je aan de hand van de bekende kilomterstanden een inschatting maken van de werkelijke stand, maar het is natuurlijk weer een zeker risico. Dit is vergelijkbaar met een Nederlandse auto waarvan de NAP niet klopt.

rebuilt/rebuildable title record
Over dit type record hebben we weinig kunnen vinden. Dit komt ook erg weinig voor. Mocht je een voorbeeld vinden, laat het ons weten.

salvage title or salvage auction record
Dit lijkt erg op de junk or scrapped title. De auto heeft een title waarop aangegeven is dat deze auto bedoelt is om gesloopt te worden. Hoeft voor een Nederlands kenteken niet per se een probleem te zijn.

water damaged title record
Indien een auto door een overstroming beschadigd is geraakt, dan wordt dat bij deze melding aangeven. Houd er rekening mee dat waterschade een van de lastigst te repareren schades is. Het staat garant voor electrische storingen.

NHTSA crash test record
Deze auto is gebruikt bij een crash test. Deze aantekening hebben we nog nooit op een echt rapport zien staan.

frame/unibody damage record
Indien een auto bij een ongeval betrokken is geweest en er is schade aan het frame geconstateerd, wordt dat hier gemeld. In feite is hierbij de gebruikelijke voorzichtigheid in acht te nemen die voor iedere schadeauto geld. Het is het verstandigste om een auto zonder schade verleden te kopen.

recycling facility record
Over dit type record hebben we weinig kunnen vinden. Dit komt ook erg weinig voor. Mocht je een voorbeeld vinden, laat het ons weten.

Indien er bij de hierboven genoemde punten geen problemen zijn geconstateerd, zijn er volgens het rapport geen problemen met de auto geweest. Let er wel op dat er nog meer info op het rapport staat, welke ook op deze site staat beschreven.

 • Category: Kopen
 • Hits: 14757

Autocheck en Carfax uitgelegd

Bij het kopen van een auto in de VS raden we altijd aan om de Carfax of Autocheck te controleren. Aangezien niet iedereen helemaal weet wat er bedoelt wordt met wat er op staat, staat hier de autocheck helemaal uitgelegd.

Het Autocheck rapport begint altijd met de gegevens van de auto. Deze staan hieronder genoemd en de betekenis ervan uitgelegd.

VIN
Dit is het chassisnummer van de auto. Uit het chassisnummer kun je veel info over de auto en de uitvoering halen. Ook is het modeljaar uit de VIN te halen. Deze staat op de 10e positie. Hier staat het getal of letter voor het jaartal. Een 7 staat voor 2007, een 8 voor 2008 en zo verder.

Year
Hier staat het jaar van de auto. Het is belangerijk te weten dat het hier het modeljaar betreft en niet het daadwerkelijke jaar. Zo kan het voorkomen dat een auto welke je koopt als zijnde van 2008 uiteindelijk als juli 2007 op Nederlands kenteken komt. Het enige wat uitsluitsel kan geven over het daadwerkelijke BOUWjaar is het typeplaatje van de fabrikant. Je kunt een verkoper altijd vragen wat er op het type plaatje als "year of manufactoring" staat. Vergeet dan niet dat in het koopcontract op te laten nemen!

Make
Dit is het merk van de auto. Dit is wel hoe het merk officieel bekend staat, dus het kan iets afwijken van er verwacht wordt.

Model
Het model is het type van de auto. Dus ingeval van een Volkswagen zou hier Golf kunnen staan, of Passat of een ander Volkswagen model.

Style/Body
Hier kun je uithalen wat voor uitvoering het is, zoals bijvoorbeeld convertible 2 drs (2 deurs cabrio).

Class
Class is een beschrijving van de klasse van de auto. Zoals we in Nederland de compact klasse hebben, heeft men in Amerika ook diverse klasses. Voegt voor het naar Europa halen niet zo heel veel toe.

Engine
De engine is de motor van de auto. Hier staat dus welke motor er in de auto zit. Deze opgave is redelijk beperkt en zegt dus ook niets over het vermogen dat de motor levert. Let er wel op dat dit klopt met wat de verkoper zegt. Als er aan geknutselt is (een panda met een 6 liter V8 bijvoorbeeld) is het heel moeilijk om de auto op kenteken te krijgen.

Country of Assembly
Het land waar de auto is gemaakt. Dit kan soms verrassend zijn, omdat een Amerikaanse auto best in Canada gemaakt kan zijn.

Vehicle Age
De leeftijd van de auto. Dat is simpelweg het huidige jaar minus het jaar wat bij year staat.

Calculated Owners
Het aantal eigenaren, voor zover die door Autocheck bepaald kunnen worden. Dit zal in 99% van de gevallen kloppen. Let wel op dat bij imports (ja, in de States importeerd men ook tweedehands) dit niet volledig is.

Last Reported Odometer Reading
Er zijn de in de US allerlei momenten waarop de kilometerstand (in Miles!) wordt vastgelegd. Hier wordt de laatst vastgelegde stand getoond, zodat je die in 1 oogopslag ziet.

Autocheck Score
Aan de hand van de data van de auto, zoals de leeftijd, kilometerstand, aantal eigenaren wordt er een cijfer toegekend aan een auto. Dit is een cijfer van 0 tot 100, waarbij 100 het beste is. Ook staat er bij aangegeven hoe een auto het doet ten opzichte van vergelijkbare auto's. Vaak zitten auto's met een probleem verleden (bijvoorbeeld schade of lemon aantekening) lager dan gemiddeld.

Buyback protection
Autocheck staat in voor zijn gegevens. Daarom bieden ze voor auto's welke toch niet zijn zoals in het rapport staat, deze auto's voor een bedrag boven de koerslijst terug te kopen. Dat geeft aan hoe zeker Autocheck is van de kwaliteit van de gegevens.

Section summaries
Hier staat een kort overzicht van de probleemgebieden welke op andere pagina's uitgebreid beschreven zijn. Deze vind je boven in het menu onder Autocheck. Hier werkt het eenvoudig. In de summary staat een groen vinkje als het onderdeel OK is. Een blauwe I geeft aan dat er meer info is. Dan moet je dus naar onderen bladeren om deze info te zien. Maar het doorlezen zou je sowieso al moeten doen.....

 • Category: Kopen
 • Hits: 14239

Na de koop

Na de koop is er het een ander te regelen. Er moet geld verstuurd worden, de auto moet naar de haven gebracht worden, verscheept worden. Er zijn douaneformaliteiten te regelen en wat al niet meer zij.
Ook is het van belang dat de auto vrij van VAT (BTW) wordt verkocht. De regels hiervoor zijn per staat verschillend. Normaal gesproken zal een verkoper je wel kunnen helpen met de VAT.

 • Category: Kopen
 • Hits: 13773

Transportkosten

Het verschepen van auto's uit de VS is helaas niet goedkoop. Iedereen lijkt alleen maar te kijken naar de kosten van zeetransport, maar uiteraard komt er wat meer bij kijken. Hier vind je uitleg van het verschepen en de bijbehorende kosten.

 • Category: Kopen
 • Hits: 21470

Kopen in de USA

Als het zoeken gelukt is, dan kun je je verder in de auto verdiepen. In de VS is er het systeem dat min of meer alle acties met betrekking tot de auto geregistreerd wordt. Bijvoorbeeld elke aanrijding waar de politie bij geweest is wordt doorgegeven. Terugroepacties van de fabrikant worden vermeld en er wordt aangegeven of deze zijn uitgevoerd. Verder wordt de kilometerstand geregistreerd.  Deze informatie worden in een centraal register wordt opgeslagen. Deze info kan worden opgevragen via www.carfax.com. Het is aan te raden deze altijd op te vragen. Hiermee kun je immers op afstand, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, nagaan of een auto bijvoorbeeld schade heeft gehad, of niet.

 • Category: Kopen
 • Hits: 15726

More Articles ...

 1. Zoeken naar een auto